tirsdag 16. mars 2010

Mørkets Hjerte og Apokalypse Nå

Mørkets Hjerte, en bok skrevet av Joseph Conrad.

Apokalypse Nå, en spillefilm basert på den apokalyptiske krigstiden i Vietnam.

Mørkets Hjerte handler om Marlow, som må hente Kurtz ut av Afrika.
Apokalypse Nå handler om Willard, en soldat som må drepe Kurtz fordi han har begått krigsforbrytelse og regjerer nå i Vietnams dype skoger.

Likheter mellom Mørkets Hjerte og Apokalypse Nå er blant annet at både Kurtz i boken og Kurtz i filmen må bli gjort noe med. Ulikheten her derimot er at i boken trenger Marlow bare å hente Kurtz ut av Afrika, mens i filmen må Willard drepe han. Vi ser også at i begge mediene framstilles Kurtz som en æresfull mann. En som hadde utmerkelser av sine handlinger, og som hadde gjort mer for menneskeheten enn man kunne forestilt seg. Marlow og Willard er også like her, fordi begge to "sier ifra" seg hovedrollen i historien. I boken Mørkets Hjerte sier Marlow "men for å forstå hvilken virkning det hele hadde på meg [Marlow], bør dere vite hvordan jeg kom ditut, hva jeg så, hvordan jeg reiste". I filmen opplever vi ikke at Willard sier dette direkte, men måten den blir framstilt på gir oss en ide om at det er Kurtz det egentlig handler om. Dette er fordi Willard forteller ikke om seg selv ettersom filmen utvikler seg, men han forteller om biografien til Kurtz, og hvordan han ikke kunne forstå hvordan en slik utmerket soldat kunne gå over til den andre siden. Hodeskallene som Kurtz hadde var også med både i boken og filmen.

Ulikhetene mellom boken og filmen er også der. For eksempel så er oppsettet helt forskjellig, og personene som forteller historien er også forskjellig. I boken er det Afrika som er målet, og Marlow er den som skal hente Kurtz ut. I filmen derimot er handlingen satt til Vietnam, hvor Willard er personen som skal drepe Kurtz. En annen forskjell var at Kurtz hadde en fotograf som var russisk i boken, mens i filmen er fotografen amerikansk.

Dette var de forskjellene og ulikhetene jeg kunne finne imellom Mørkets Hjerte og Apokalypse Nå.

Filmen Apokalypse Nå er en god film, som tar for seg vanskelighetene i krig, og hvor grusom menneskets natur kan være. Den har også en meningsfull historie som viser hvor apokalyptisk det kan være å være bak fiendens linjer. Min personlige mening av filmen er litt over middels god. Filmen er veldig lang og kan virke litt slitsom å se hvis du ikke har god tid og setter deg skikkelig inn i historien. Selv om filmen er veldig bra i sin helhet, er den etter min mening litt for lang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar